~أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله~

Tuesday, February 22, 2011

~Selamat Tinggal FB & Blogku! Huhuh!~

Assalamualaikum w.b.t..http://matcuoi.com
Bismillahirrahmaanirrahiimm..Hari ni mungkin hari terakhir ana berblogging.. Ehhe~ Sedih plak rasa..huuhu~ Nape hari terakhir berblogging? Adess..tak lah akhir sangat..tapi yela, nanti da ta de masa nak berblogging kut.. Sebab ana da brenti kerja hari nih! Wee~ 2 bulan ana kerja kat computer centre, ada masa untuk blog. Tapi skarang da nak brenti kerja da.. Jadi, tade kerja, tade blog..hihi~ Sebenarnya kalo diikutkan perancangan awal ana, ana nak kerja 2 bulan lagi.. Baru dapat kumpul duit banyak-banyak..wawawa~ Tapi Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya..heheh! Ana nak ucapkan bebanyak terima kasih kat sahabat2 blogger yang sudi follow bersahabat ngan ana! Dan nak mintak maaf la nih..huu~ Mana la tau ana ada mengoyakkan hati sesape ke..maaf ya!
http://matcuoi.com huish! Eksyen plak katun nih..wuwuu~ mood : sedeh..wawa!

Nanti mesti rindu nak baca blog kak fiqa (uhibbuki fillah!), ibu Hidayahamin , perisai mahkota (sangat suka nama nih!), blog cemerlang, n banyak lagi blog kat sini yang ta sempat ana tulis..hee~

Tu yang rakan blog..huh! Rakan facebook ta kira lagi tuh! adesshh! ngee~ Tuk sayang2ku Basirah, Noraisyah, Taniameow, ira, kak nurul, kak sya..n yg lain2 lagi..huhuh! sedeh tol nih..ngeh3
Ukhuwwah fillah ya! in sya'Allahhttp://matcuoi.com
Bestnya berblogging..tapi ana lebih suka baca entri-entri orang. Entri sendiri tak beshh! Haha~ Err..result SPM..28.2 atau 14.3.. Konpius..konpiusss.. Ada kawan yang cakap 28.2.. Kenapa awal sangat? Tamo tau awal-awal.. Takot! Tapi awal atau cepat lambat..result tetap keluar, kan? Hurm, nampaknya nak atau ta nak memang kena terima. Walopum result ana ta oke, Alhamdulillah! biarlah Allah bagi ketabahan kat ati nih.. Dia dah rancangkan yang terbaik untuk ana..Kalo result oke, pun Alhamdulillah.. janganlah dimasukkan rasa bangga diri.. Sesungguhnya diri ini tetap hina..Ya Allah! Hanya kepada-Mu ku memohon moga dilindungkan dari segala penyakit hati..ameen..
http://matcuoi.comovernya mende nih! hahaha~

Nape ana nak berenti kerja? Awas..bukan untuk saja2..huhuh! Ada keperluan yang ta bole diberitahu di sini. Nanti in sya’Allah bila tiba masanya ana gitau ya! In sya’Allah.. Ana suka kerja kat sini sebab tiap2 hari bole guna internet free..ahahha~ Tapi sebenarnya kita kena kerja kerana Allah.. Yup! Bekerja kerana Allah.. Nak tak ana gitau satu cerita yang ana baca kat majalah NUR? Mari dekat mari rapat, nenek nak citer nih! Wee~

Suatu hari ketika baginda Rasulullah SAW duduk-duduk ngan para sahabat, mereka terlihat seorang anak muda sedang bekerja dengan penuh semangat.

Seorang sahabat lalu berkata, ”Kasihan anak muda itu. Alangkah bagusnya kalau usia muda dan kekuatannya digunakan untuk fisabilillah.”

Mendengar ucapan itu, lalu Rasulullah SAW bersabda, “Jangan kamu semua berkata demikian, sebab orang itu kalau keluarnya dari rumah untuk bekerja bagi mengusahakan kehidupan anaknya yang masih kecil, maka dia telah berusaha fisabilillah. Jika dia berusaha untuk dirinya sendiri, tidak sampai meminta-minta kepada orang lain, itu pun fisabilillah. Tetapi kalau dia bekerja untuk menunjuk-nunjuk apa-apa yang dimilikinya atau untuk bermegah-megah, maka itulah fisabilis syaitan atau kerana mengikut jalan syaitan..” (Riwayat At-Tabrani)

Kesimpulannya, bekerjalah! Kerana Allah! ;)

http://matcuoi.com

Sahabat2 ana sume! Ana nak gitau something nih! Wee~ Ta lama lagi nak dapat anak sdare..hahah~ Da lama sangat tunggu saat nak dapat anak sdare nih.. Due, bulan 4, in sya’Allah akak sulung ana akan melahirkan ..tolong doakan ana dapat anak sdare yang sihat2 lagi chumil2 ya! First anak sdare nih..huhu~ Btol2 jeles tengok orang lain ade anak sdare..huhuh! Err..yang beshh lagi..heheheh~ Ana nak dapat 2 anak sdare! Upss..bukan akak ana lahirkan anak kembar..tapi Mico bunting nih! Hahha~ aiyark..cepat2 la Mico beranak ya.. Tapi rasanya ana ta sempat nak sambut kelahiran baby2 baru Mico tuh..uhuks! uhuks! Tape..adik2 ana ramai..sambutlah korunk ya! Ehhe~

Nanti mesti rindu gak kat Mico..huhu~ Rutin harian seblom pegi kerja, bagi makanan kat Mico.. Mula-mula tuh, lepas bangun dari tidur, baru pegang tombol pintu bilik, suara Mico da bunyi da.. Bergesel-gesel kat kaki orang..gedik la Mico nih..hahaha~ Tapi comel! Wawawa~ Sangat2 ta kisah..hee~ Pastu time balik kerja dalam kul 1 lebih2.., dia duk tunggu kat depan pintu rumah.. Lapar la tuh, seharian kita tinggal dia.. huhu~ Kesian Mico..tapi kekadang ana sengaja lambat2kan nak bagi makanan..jahat btol..haha~ Bkan pe, slagi kita ta bagi makanan, slagi tuh dia duk bergesel-gesel ngan kita..ngee~ kan best..wawawa~

http://matcuoi.com

Haa..apakah korunk sume pelik sebab ana citer macam bukan hanya nak tinggalkan dunia blog *tuk smentara, tapi cam nak tinggalkan rumah jugak.. hehehe~ Nanti bila ana start blogging lagi in sya’Allah ana gitau ya! Memang nak tinggalkan rumah jugak..*tuk sementara..hahah~ Doakan ana dapat ilmu yang berguna dunia akhirat ya! Ta sabar sanagt nak pergi tempat tu..hee~

Okeh..akhir kalam dari ana, Selamat Tinggal Blogku, rakan-rakan blogger dan pembaca2 setia yang budiman *ada ker?..uhuks! uhuks!

Membangun bersama Islam,salam ukhuwwah fillah dari ana..

Wallhu'alam..Wassalam..

http://matcuoi.com
p/s : kpd kak fa'ija, masheh ya slalu singgah blog miss purple!

~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Monday, February 21, 2011

~Award Dari MiSs PurPLe??~

Assalamualaikum w.b.t..http://matcuoi.com

Award? Adess..heheh! Ni first time ana wat awrd nih..huu~
Jadi atau tak, tu laen kira okeh! kuikuikui..

Yang penting, nih ikhlas nih dari sudut ati yang paling dalam lagi gelap gelita nih..http://matcuoi.com
Walopum ta cantik dan award nih biasa2 aje, terimalah seadanya ya! ehhe~

Ni lah awardnya..khas untuk sahabat2 ana yang sudi jadik kawan kat blog buruk ana nih..
hehehe..
Ada 2..tapi ana tatau nak bagi yang mana..hee~ Sahabat2 sume pilih sendiri la ya?
http://matcuoi.com
Yang mana satu....pilihan kalbu..lalala~



Err..pilih..pilih..

http://matcuoi.com


Huhu..memang ta sempurna, tapi tu aje la yang ana mampu buat stakat nih..
in sya'Allah..kalo seandainya aku telah dewasa..akan kucapai segala citaku harapanmu..
akan ku balas kasihmu..ayah dan ibu.. eh nape termenyani lagu nestle lak ni..erm..
Haa..kalo nanti ana dah pandai wat comey2..ana wat la lagi ya! in sya'Allah..

Oke, huh..entri kali ini sangat ringkas kurasakan..kuikuikui..

Membangun bersama Islam, Salam ukhuwwah fillah dari ana..
Wallhu'alam..Wassalam..

http://matcuoi.com


~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Sunday, February 20, 2011

~Passport Rasulullah SAW??~

Assalamualaikum w.b.t..http://matcuoi.com
Ai ai kapten! Spongebob squarepants!*apa kes plak nih ngan sponge2 masok lam ini cerita.. Terpengaruh ngan cik Taniameow la ni! ;) Err.. Kaifa halukum? Huu~ Ana baik-baik aje, Alhamdulillah!
Oke readers, ini hari..ana mau cerita tentang passport Rasulullah SAW. Aiyark?? Rasulullah SAW pun ada passport ka? Er..jangan tatao..hehehe..
PASSPORT RASULULLAH SAW

Bukanlah! Zaman Rasulullah SAW mana ada lagi passport cam kita.. *Cam KITA? Ehhe~ Ana blom ada passport lagi..kui3 Cuma passport yang kita sedang bicarakan nih adalah ilham dari Dr Wan Hassan & Dr Mohd Khalil..Yup! Yang jadi tetamu jemputan dalam rancangan al-Kulliyyah pukul 5 ptg Jumaat yang lepas tuh! Remember? Ingat tak? Hee~

First time ana dengar tajuk passport Rasulullah SAW tu, memang pelik jugak. Tertanya-tanya.. Tapi lepas tengok passport Rasulullah SAW yang ditunjuk oleh Ustaz Fauzi, rupa-rupanya bentuknya hampir sama dengan passport biasa Cuma saiznya agak besar sket la.. Biaselah! Kena special sket..hehehe~ Ustaz Fauzi yang cakap! Erm..pada pendapat ana, passport Rasulullah SAW yang diilhamkan oleh mereka ni macam buku kecil tapi dalam bentuk passport.

Macam mana bole keluar idea untuk buat passport Rasulullah SAW ni ya? Haa..jawab Dr Wan Hassan, beliau selalu ditanya oleh anak-anaknya tentang baginda SAW . Nampak macam hal-hal yang mudah, tapi ramai antara kita tidak tahu ingin menjawabnya dengan betul, kan? Kan? Kan?

Contohnya *kalo tak silap ana..ana pum ingat2 lupa gak ni..hee~* anaknya pernah bertanya kepadanya : Saidatina Aisyah tu, isteri keberapa? Beliau ingat Saidatina Aisyah tu isteri yang kedua, rupa-rupanya Saidatina Aisyah merupakan isteri ketiga.
Haa..sape tao nama keldai kesayangan Rasulullah SAW? Adess..ana pum ta sempat tulis ae tu..hehehe.. ad-Dur ke..eh! lupa! Lupa! Abaikan apa yang ana tulis..huu~ camnilah..lupa aje kejenya.. *garu-garu kepala.http://matcuoi.com.
Lebih kurang camtulah ceritanya. Kadang-kadang kita kurang ambik tao benda-benda camni. Terlepas pandang kut..ehhe~ Contoh terdekat ana, hihihi.. *ana pum ingat Saidatina Aisyah tu isteri kedua Rasulullah SAW..huhuh!

Oke, buku ini sebenarnya mengenai biodata Rasulullah SAW.. Sangat sesuai untuk kanak-kanak .. Yang bukan kanak-kanak pum bole..ahaks! Mungkin pengolahannya yang lebih ringkas kut..er..ringkas ke? Entahla..ana pum tatao sebab ana hanya tengok sekilas gitu aje dalam tv.. Dr Mohd Khalil jugak ada menyatakan bahawa dalam buku kecil nih, terdapat bagaimana cara baginda SAW mendidik isteri-isteri baginda sehingga kesemuanya isteri baginda menjadi muslimah penghuni syurga. Muslimah solehah yang benar-benar confirm masok syurga! Waa..best kan? Kan? Kan?

Bagaimana buku kecil nih boleh membantu pendidikan kanak2? Hurm..bila baca buku nih, mungkin kanak-kanak akan menjadikan Rasulullah SAW sebagai idola dan ikon remaja-remaja sekarang kerana apa yang dibawa baginda adalah akhlak dan ajaran Islam yang paling seimbang dan sempurna. Yup, lebih baik jadikan nabi Muhammad SAW senagai idola daripada jadikan Justin Bieber sebagai idola mereka. Lebih baik mereka mempunyai buku kecil yang berkisarkan biodata nabi Muhammad SAW daripada mereka ditemani majalah2 Lady Gagah tak gagah tu..huu~
Perilaku mulia baginda juga turut diketengahkan dalam buku kecil ni.. Dr Wan Hassan cakap, pegang gelas pun ada caranya tau! Camni pegang gelas.. Hee~ Ana tengah tunjukkan cara2nya nih, Nampak tak? Ya Allah! Huish! Bahayanya!! Kalo ta nampak tu maknanya…normal lah! Alhamdulillah..Teruk jugak kalo nampak nih, ana pum tatao nak cakap apa kalo bole nampak… kuikuikui… Cara pegang gelas dengan tangan kanan, tapi bahagian atas tangan kiri tu, letak bawah gelas.. Kalo rasa panas kat bawah gelas tu maknanya something wrong somewhere.. Mungkin ada racun ke apa ke..Aaa..tu nenek dr yang cakap..kui3~ Hurm, kalo minum air panas? Huuu~ memang panas dari atas ke bawah la kan? Hee~ Yang tu ana ta pandai nak jawab, jangan tanya ana oke! Hehehe..

Haa..dalam buku nih jugak ada pelan rumah Rasulullah SAW.. Waah.. Baru kali ni ana dengar tentang pelan rumah Rasulullah SAW. Tahu tak bahawa susunan dalam pelan rumah Rasulullah SAW dapat mententeramkan seisi rumah? Ada yang dah buat cara baginda buat, ternyata memang dapat tenteramkan seisi rumah. Subhanallah.. rupa-rupanya kedudukan bilik setiap isteri baginda ada hikmahnya! Kalo macam ni, kita bole contohi pelan rumah Rasulullah SAW la ni.. Misalnya bilik anak yang paling tua sampailah bilik anak yang bongsu. Lawan arah jam.. Er camane nak jelaskan kat sini ya? Haa..nampaknya kena beli la ni..hahaha~ *iklankah ini? Wuu~ no komen..no komen..wawawa~ Kalo rasa nak beli, belilah ya!
*Err,,nape ana rasa macam tetiba aje jadik ejen plak ya? Tadelah..bukan ejen ..hehehe~ Ta bleh! Ta bleh! I’m still a budak la! Hohoho…
Oke, bagi sape yang nak beli kalo ta jumpa kat kedai-kedai buku ke, anda bole tepon num nih ya!Kalo nak jadi ejen pum bole! Nasib baik sempat salin num telefon Dr Wan Hassan.. *Wat gadis2..jangan nak gatei no..Dr Wan Hassan da kawen..hahah~ K, kat bawah ada num dr..
Dr Wan Hassan : 012-6312010
Tentang harga tu kalo tak silap pendengaran ana RM29.30.. Maafla kalo silap info ya.. Tolong perbetulkan harga sebenarnya kalo ana salah.. Kalo nak lebih pasti, tepon dr sendiri..hehe~
Haa..akhir kalam, in sya’Allah akan ada passport Khulafa’ ar-Rasyidin pula. Moga dr berdua teruskan usaha untuk menyebarkan ilmu dalam kalangan umat Islam. Semoga Allah memberkati kalian atas usaha ni, ameen!



Oke, stakat ni dulu lah ya!.Hehe..lain kali kalo ade masa ana tulis entri lagi..wee~ Membangun bersama Islam Salam Ukhuwwah fillah dari ana..
Wallahu'alam.. Wassalam..http://matcuoi.com


~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Wednesday, February 16, 2011

~Tanyalah Ustaz : Cintai Rasulullah bahagian 2~


Assalamualaikum w.b.t..http://matcuoi.com

Apa khabar iman dan fizikal? hehehe...moga terus meningkat ya! in sya'Allah..doakan ana juga..wee~

Oke! Hari ni nak kongsi sesuatu kat sini! Alaa..yang ana cakap cam ae tu la..huhuhu~ Da lupa? aiseh! err.. Tanyalah Ustaz..la! Haa..tapi maafla ya? ana tak sempat tengok yang bahagian 1..huh! Tersangat rugi.. tape..ana de catat sket point2 yg dberikan oleh Ustaz Roslan Mohamed (Pensyarah Kanan UM) dalam bahagian 2... bahagian 2 pum jadila..huhu~
Tapi..kalo ada yg khilaf, minta pembaca2 tolong betolkan..huhuhu~ Syukran! Syukran!http://matcuoi.com Hah! Jom start..(maaf ya sbb bru tulis entri..uhhu~)
http://matcuoi.comBagaimanakah cara kita melahirkan rasa cinta kepada Rasulullah SAW??http://matcuoi.com
Bagaimanakah? huu~ Oke, seblom menjawab, nak gitau yang ukuran sayangnya nabi kepada kita terletak pada ukuran sayangnya kita kepada nabi. Skarang cuba kita tanya hati kita sejauh mana sayangnya kita kepada nabi? Apakah kita sangat sayang akan nabi melebihi sayangnya kita kepada kedua ibu bapa, diri sendiri dan semua makhluk di dunia ni? Jika ya, alhamdulillah! Kita tak pernah melihat baginda, bagaimana mungkin kita akan mencintai baginda? Boleh! Dengan membaca sirah-sirah nabi..kehidupan nabi, sejak di awal kelahiran baginda hingga sampai ke kisah kewafatan baginda. Dengan cara itu, kita dapat menghidupkan suasana kewujudan nabi dalam diri kita.. Kita boleh lahirkan rasa cinta melalui pengamalan sunnah-sunnah dan pembacaan hadis-hadis baginda. Kita ta bleh tinggalkan hadis nabi sebab ia salah satu cara untuk kita terus menghidupkan rasa cinta kita kepada nabi. Kalo kita dekat dengan nabi, kita akan berbicara sepertimana nabi berbicara, penuh hemah.. Kita akan beramal sepertimana nabi beramal..Subhanallah! Bukankah baginda diutuskan untuk menyempurnakan akhlak? Tidakkah kita mahu akhlak kita sempurna? Walopun kita ta bole ikut akhlak baginda 200%, tapelah kalo da bleh ikut 50% tuh..Yang penting kita cuba contohi akhlak baginda..kan?kan?kan? Dan! Selawatlah selalu ke atas junjungan, in sya'Allah akan terdetik suatu hari dalam hati kita ni bahawa tiada orang yang paling kita kasihi kecuali nabi kita, nabi Muhammad SAW.. Allahuakbar!
Sekarang, ramai yang mengaku cinta akan nabi, baguslah! Alhamdulillah! Tapi, buktinya? Hee~

Takpelah..aku blom tua lagi..nanti bila da tua, confirm aku tobat banyak2..
Aku amalkan sunnah nabi tu..Ko jangan risau..


Uhhuu~ ade ke yang camni? nauzubillah minzalik..ana tamo jadi yang camni.. Kenapa perlu tunggu hari tua baru nak bertaubat banyak2? Baru nak start amalkan sunnah2 nabi? Kenapa tidak kita mulakan sekarang? Cakap cinta...huhuhu~ Kalo sayangkan nabi, jom kita sama2 ikut sunnah baginda.. Oke..selawat..da selawat banyak2..masih tak membuktikan cinta kita kepada baginda? kita selawat banyak2..tapi akhlak kita? kalo selawat banyak2 tapi akhlak buruk, hati penuh rasa benci dan dendam pum ta guna juga.. err..ustaz yang cakap ni tau! huhu~ betol apa yang ustaz cakap ni..ana setuju.. Sayang kepada nabi dengan hanya berselawat sahaja tak cukup.. kita hidupkan sunnah baginda, amalkan sama2 ya? in sya'Allah..moga Allah mempermudahkan kita dalam mencontohi akhlak terpuji junjungan mulia kita,Rasulullah SAW.. ameen.. http://matcuoi.com

Cuba kita lihat para sahabat di zaman Rasulullah SAW. Mereka sanggup berkorban harta benda demi Islam. Mereka sangat memuliakan nabi, mereka cintai nabi, mereka ikut sunnah2 nabi..
Ustaz ada bercerita tentang kasihnya Saidina Abu Bakar kepada baginda SAW.. Tapi maaflah ya! tak ingat dah cerita tu cane..hu3~ tak sempat salin abes..wuu~
Oke, jom cakap2 sal Maulidur Rasul lak ya?? Hurm, ustaz cakap, Maulidur Rasul bukan sahaja hari tuk kita meraikan hari kelahiran nabi kita, tapi ia juga hari untuk kita raikan ajaran nabi, agama Islam yang syumul ni.. Sebab bila baginda lahir, baginda bawa rahmat ke seluruh alam! Ya! Betol! Baginda memartabatkan kedudukan wanita yang seblom tu kita tahu bagaimana bayi-bayi perempuan ditanam hidup-hidup, dibunuh.. Wanita dianggap hina.. Tapi nabi datang, mengangkat martabat wanita. Wanita dimuliakan..Alhamdulillah ya Allah! Kerana Engkau telah mengutuskan baginda SAW sebagai pemimpin kami yang sempurna akhlak dan ajarannya.. Rahmat baginda juga bukan sahaja dapat dirasai oleh manusia sahaja, kan? Macam yang ana cakap tadi, nabi bawa rahmat ke sekelian alam.. Ini maknanya, binatang, tumbuhan turut merasa rahmat itu.Malah, yang bukan beragama Islam pum dapat rahmat juga! Benar! Adess ta caye? Bukti kat bawah..
haa..kan?kan?kan? Cakap ta caye..huhuh!
Datangnya baginda mengajarkan kepada kita adab-adab terhadap binatang.. Mana bleh main sembelih ngan pisau tumpul, seksa binatang tu.. nabi ajar gunakan benda yang tajam..agar binatang tuh tak terseksa lama sangat..huhuh! Supe gak ngan tumbuh-tumbuhan, kan? Ta bole main ghetah2 gitu org Klate kate..hu3 Ta bole err..main petik aje, kan? kecuali kalo ade tujuan yang baik, kan?..hu3~

Oke jom sambung lagi..
http://matcuoi.com Kenapa kita sukar mencontohi nabi Muhammad SAW?

Kenapalah susah sangat nak mencontohi akhlak insan agung ni?
Hurm...Ustaz cakap sebab kita tidak cuba mendalami ilmu.. Btol tu ustaz, yang ni pum ana sokong..ehhe~ Ilmu itu penting. Tuntutlah ilmu tentang hukum-hakam yang berkaitan. Sebabnya, kalo kita tade ilmu atau kurang ilmu, bagaimana kita nak contohi Rasulullah SAW?
Contohnya, kita nak contohi cara solat Rasulullah SAW, tapi bagaimana mungkin kita solat cara baginda solat kalo kita tak mendalami ilmu yang berkaitan dengan solat tu?
Ilmu adalah asas yang paling utama. Kita ta mungkin dapat ikut sunnah baginda jika kita tidak berilmu. Belajarlah..Tuntutlah ilmu.. Melalui hadis2 baginda SAW pum bole,kan?kan?kan? ~^_^~! in sya'Allah..*Ana! Kena ingat jugak! ;)

p/s : ilmu tanpa amal ibarat pokok tak berbuah..aiseh! teringat kata2 hikmat yang ditampal kat skola dulu..ngee~ ;D

Okeh readers! Ana brenti kat sini dulu ya! Insya'Allah jumpa lagi di lain waktu..Jika nafas masih ta terhenti.. huhuhu~ Diharap entri kali ni bermanfaat.. Minta maaf sebab ta semua yang ustaz Roslan cakap, ana bole tulis kat sini.. sket2 aje tape, kan? Ta larat..ngee~ Membangun bersama Islam..In sya'Allah. Ukhwah fillah.. Wallhu'alam.. Wassalam..
http://matcuoi.com




~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Tuesday, February 15, 2011

~12 Rahsia Tampil Berseri-episod 12 (last)~

Assalamualaikum w.b.t...http://matcuoi.com

Pagi tadi bangun..celik mata..tringat sesuatu! Birthday Rasulullah SAW rupanya!

Kami rindu kamu ya Rasulullah SAW
Alhamdulillah..Nafas masih tak terhenti, ana masih berupaya menyambut hari ni..hari yang mulia ni..Entah kenapa rasa rindu sangat kat baginda Rasulullah SAW..
Dengar orang selawat dalam radio, sayu aje hati..rindu..
Pagi tadi bukak tv9, nak tengok Tanyalah Ustaz hari ni, kul 7 pagi. Ustaz Roslan Mohamed (Pensyarah Kanan UM) sambung yang smalam, Cintai Rasul bahagian 1, Cintai Rasul bahagian 2 hari ni..
Erm..kalo sempat, ana taip kat sini point2nya yang ana catat tadi ya? in sya'Allah..tapi skarang ana nak abeskan RTB kali ini..hehe~ yang last da ni! no more RTB nanti..huhuh!
Lama btol nak tunggu wat entri kali nih! hehe~ biasalah! tamo abes cepat2..huu~ tapi kena abeskan gak sebab da episod last nih..uhhuu~
http://matcuoi.com
12. BERSIFAT PENYAYANG


Wanita dianugerahkan oleh Allah SWT sbagai ibu kepada anak-anak..
Sebab tu lah, sifat penyayang ni, merupakan satu sifat semula jadi yang Allah berikan kepada kaum hawa ni.. *sangat suka jadi kaum wanita..hihihi~ http://matcuoi.com

Meh sume kaum wanita, suburilah sifat penyayang ini terutama kepada anak2 agar mereka dapat membesar dengan kasih sayang..Haa..tahu tak? Seorang ibu sejati mempunyai naluri keibuan..jiwanya mudah terusik bila melihat kanak2 lain mnangis, apatah lagi jika anak2 itu diabaikan..

Eerr..jadi bagaimanakah dengan isu wanita yang buang bayi mereka sendri? Tergolong dalam kalangan manakah mereka tu??
Ya Allah..tegarnya mereka ya? Tegarnya mereka bunuh bayi yang ta berdosa tu? Mana hati perut mereka ni? Tade prasaan ke??! Maafkan ya kalo lancang sangat, tapi perbuatan tu memang tak patut.. Anak2 kecil dibuang merata! sanggup mereka buat macam tu..Sedangkan anak tu amanah Allah! Zuriat & kturunan mereka sendiri! Orang lain yang tade anak sanggup ikhtiar bermacam cara nak dapatkan anak.. Tapi mereka? Buang anak macam buang sampah.. Betollah..zaman jahiliah di akhir zaman.. Moga Allah lindungi hati dan diri kita daripada terjebak ke dalam perkara ni..nauzubillah minzalik..

Hurm..tapi bila difikir-fikir balik..mungkin mereka tu da tade cara lain da..sebab tu mereka sanggup buang bayi mereka sendiri.. Mereka hilang pertimbangan.. Desakan masyarakat sekeliling lagi, kan? Tapi kalo ta buat perkara terkutuk tuh, takkan kluar bayi tu..
Ya Allah..ana cakap sume ni, tuk ingatan diri sendiri gak ya! Bimbang la..sebab hidayah kalo Allah nak tarik sekejap aje.. Moga ana & sume muslimah lain terus istiqamah berjihad melawan nafsu..ameen..
Kita kan sayang Rasullullah SAW.. Ta nak baginda SAW sedih nanti kan? Malunya kita mengaku sayang akan Rasulullah SAW, tapi sunnah dan amalan baginda SAW yang terdapat dalam hadis2 tu kita ta ikut..harapnya kita dapat ikutlah selagi terdaya,kan? huhu~ in sya'Allah..

Haa..jom kita tengok budak2 kiut kat bawah ni..huu~ comel-comel btollah!

err..adakah emoticons nih yg terlebih admire @ ana camtu?? hehe~
no komen..no komen..kuikuikui..

Ustazah juga ade menyatakan wanita hendaklah selalu CANTIK!
Cantik Akhlak, Nama, Taqwa, Ilmu dan Kecantikan Idea! Oleh itu, kita hendaklah meningkatkan ketinggian inci akhlak dan keterampilan diri dari masa ke masa KERANA ALLAH!!

p/s : No tabarrujj oke? in sya'Allah..sama2 bringat..heheh~! http://matcuoi.com

Oke..salam sayang daripada ana tuk semua..moga ada yang boleh diambil pengajaran sepanjang rakaman penulisan tu ya? undur diri dulu ek? heheehe~

Membangun bersama Islam..maafkan ana jika ada tersalah info dan tersentuh, terobek
mana2 bahagian hati sume..huhu~

Wallhu'alam..Wassalam..
http://matcuoi.com

p/s : Sape nak test ye ade naluri keibuan atau tak gi tengok pic budak nangis tuh..apakah perasaan anda? ngeh3.. papai! papai! ;D

~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Wednesday, February 9, 2011

~12 Rahsia Tampil Berseri-episod 11~


Assalamualaikum w.b.t..http://matcuoi.com

Bismillahirrahmaanirrahim...Apa khabar fizikal & iman? sihatkah? kalo sihat, alhamdulillah..
kalo ta sihat..wat2 sihat bole?hehehe~

Hurm..ae nih rasa guuumbirata terkata..rasa nak mlompat-lompat lak..http://matcuoi.com Uh..memang sangat gembira..tapi mana leh gitau sume nape gembira..ngeh3~ *bajet rahsia besoo..kui3 http://matcuoi.com Haa..jom masok story lain plak nak?wee~ tadi ana dapat surat dari sahabat dunia akhirat ana tau! hehe~ Skarang dia duk kat PLKN..ana ta dapat PLKN..sedeh! sedeh! ehee..tapi sume kan ade hikmahnya..kalo ana dapat, mne de masa nak berblogging lak, kan? kan?? kan??? http://matcuoi.com
Ana sayang sangat ngan dia..in my life, she's the one who is always be there for me.. Standing beside me..sokong ana dalam apa jua keadaan.. Yang ta baik dia tegur..tapi tegurannya berhemah..sebab tu ana sayang sangat kat dia! susah nak cari sahabat yang sanggup susah senang ngan kita kan? Nik, uhibbuki fillah! Semoga kecemerlangan menanti dirimu di dunia & akhirat! Doaku sntiasa mengiringi!huhuhu~ Dia slalu pesan kat ana..jadilah panah2 ISLAM yang akan teguh walau dipanah ke mana-mana.. in sya'Allah Nik! Kita sama2 ya!
Saya sayang awak kerana ALLAH


Betul..ta tipu sikit pum..slama sy hidup, awklah sahabat setia sy!huu~ Oke, jom start RTB ke-11..ehhe~http://matcuoi.com

11. BERSIKAP PEMURAH

Sahabat-sahabat ana skalian..kita sume tau bahawa rezeki tu milik Allah.. Atas dunia nih, kita sebagai pemegang amanah saham aje.. Kalo ada kekayaan tuh, ta layak kita nak sombong2 ya..huhu.. sbbnya? sebabnya sume tuh hanya pinjaman dr Allah untuk kita..
Eh..harta ai suka ati ai la nak wat ape um!! Ambui..ambui..ambui.. apa ingat harta tu hak persendirian berhad ka??huhu~ Harta yang ada untuk diagih-agihkan..itu da jadi tanggungjawab kita semua sbagai penghuni dunia sementara ni.. Dan ada gak yang Allah limpahkan rezeki kepada seseorang untuk menguji.. Menguji sejauh mana rasa syukur yang ada pada hambaNya..
Yang lemah dibantu.. Yang tertindas ditolong.. Yang ta berupaya @ ta berkemampuan jangan dikeji.. Kita ta bleh kdekut2 tau..ta baik.. Cuba bayangkan kita berada di tempat mereka yang meminta sedekah..bagaimana rasanya apabila dihina? Allah kalo nak kita jadi camtu kejap ajeee... ta perlu sekelip mata! Kun fayakun! jadilah! Hurm..sebab tu kita kna pandai bersyukur dengan segala nikmat yang telah Allah kurniakan.. Bagaimana caranya bersyukur? Solat..patuh kepada syariat ISLAM.. dan kita boleh bersikap pemurah..
Bersikap pemurah bukan untuk menunjuk-nunjuk..bersikap pmurah bukan untuk mengaburi orang lain atas banyaknya dosa yang telah kita buat.. Bersikap pemurahlah kerana ikhlas..kerana Allah!

..Tangan yang memberi itu lebih baik dari yang menerima..

Rasulullah SAW sndiri bersikap pemurah..jom..sama2 kita contohi beliau!http://matcuoi.com Ta wajar bagi seseorang insan bgitu lokek untuk bersedekah @ memberi bantuan kepada orang yang lebih memerlukannya.. Lagi banyak kita sedekah, lagi bertambah rezeki yang Allah berikan.. Contohnya di bulan puasa, kita dapat menambahkan pahala dengan memberi sedikit lauk @ kuih kepada jiran. Tetapi, ingat! jangan kita nak harapkan balasan daripada manusia, selain Allah SWT.. Bersifat ikhlas itu lebih baik dan menjadi penawar kepada hati.. Hehe..nampaknya stakat ni dulu yang bole ana conteng kat sini ya.. ngee~ nanti temankan ana menconteng lagi boleh? http://matcuoi.com Membangun bersama Islam..sgala yang baik dari Allah, dan segala yang buruk adalah kelemahan diri ana sendiri.. Wallhu'alam.. Wassalam..


~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Cutest Blog ^^,


Copyright© All Rights Reserved halaqahcinta-muslimah.blogspot.com