~أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله~

Thursday, January 13, 2011

~12 Rahsia Tampil Berseri-episod 2~

Assalamualaikum w.b.t..


Salam evening..hehee~ Ae ni nak sambung sal yang smalam tuh..nak ngarut2 jap bleh an?an?hehe~Kurang ngantuk...http://matcuoi.comDa tido awal da..my brother ade gak gerak ana lagi kul 3 pg, tp ana xsedar..kikikikk~ *muka akak yg jaat..weehee~ xdela...xsengaja tuh.. xbngun sbb xsedar langsung..letih sgt kuut.. *ntah apa yg dibuat sharian tuh..huhu~

Oke...Abess suda masa mngarotnya..jom start erm...rahsia tampil berseri cam ade rainbow gitu kat muka..ececeeccee~

2.AKHLAK TERPUJI

Ohoooohooiiiiii.... apakah ciri2 wanita yang de akhlak terpuji nih?nak tao?jeng..jeng..jeng... hurm...baik tutur kata, lemah lembut (aduyai...) & sopan santunn.. Pokoknya,sume great attitudes la yang perlu ade tuh..hihi~ Cam perempuan melayu terakhir?ehehe..bole jugak..http://matcuoi.com

Rasulullah s.a.w bersabda, bermaksud: “Sesungguhnya Allah itu bersifat lemah lembut dan ia menyukai sifat lemah lembut. Dan Allah memberikan sesuatu dengan cara lemah lembut yang tidak diberikan dengan cara kekerasan, dan juga tidak diberikan sesuatu melainkan dengan cara lemah lembut.” Riwayat Muslim haa....nampak? so,jom berlemah lembut..hihi~

Allah Maha Halus


Huhu~ bila laaa...ana leh jadik pempuan cam pempuan Melayu terakhir yang lawa lagi solehah nih..? *tinggi btol cita2.. eeeiihh...jgn pandang ku seblah mata,hanya kerna namaku wanita..lalalalaa~hahaha...
http://matcuoi.com
Ngee~...umm..kita gak perlula sentiasa jaga maruah diri kita dgn akhlak yang baik..Cuba elakkan berdua-duaan dgn lelaki yg bukan muhrim.. What about COUPLE??


Boleh ke kita kapel sbenarnya? Ana pum tatao..tp ana de baca lam someone's blog..*soriy lupe lak blog mane tuh..bnyak sgt blog ana baca kuut..hihi~ erm oke, ana de baca lam satu blog tu, tuan ye cakap kapel ni xleh..sbb menghampiri zina.. Zina ni kan bnyak jenis..zina hati, zina mata, zina tlinga, bla..bla..bla..huhu~ Tp..ye bkan cakap camtu aje..

HUmm...senang cite gini..
Ingat x kisah nabi Adam as yang dilarang mendekati pokok khuldi serta memakan buahnya?
Allah melarang nabi Adam utk mendekati pohon khuldi tu sebab Allah tao yang nabi Adam akan makan buah khuldi tu.. Akibat dihasut punya hasut punya hasut..(si syaitan laknatullah ni la..) *melalui Hawa.. Nabi Adam telah memakan buah khuldi..*nasib baik terlekat kat krongkong..an?huhu~ Pastu, nabi Adam pum dihukum turun ke bumi..Nabi Adam menyesal..

Sama gak kisahnya kita nih..nabi Adam yang mulia tu pum syaitan boleh perdaya..apalagi kita manusia biasa yang hina nih..umm..Allah larang kita mendekati zina sebab Allah tao yang kita akan melakukan zina.. Ana pum pesan kat diri ana jugak nih..takot..takot diri & hati nih tersasar lg..jauh dr persimpangan jalan Allah yang lurus tu... nauzubillahiminzalik..
http://matcuoi.com

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesiapa yang beriman kpd Allah & hari akhirat, jangan berdua-duaan antara lelaki & perempuan, kerana yang ketiga itu adalah syaitan."



Huhu~ ana tao..readers sume hamba Allah yg baek..jadi...elakkan kapel erk? err..lau yg dah kapel tu..ana tatao nak cakap ape..tp jangan biarkan hati kita dimasuki virus zina yang bahaya tu.. Selalu2 la update software iman kita yang telah terinstall sejak lahir tu.. Nak update software iman plak, kita kena la slalu online dgn Allah.. Camne plak online dn Allah ni? humm..macam2 yang kita bleh buat utk online ngan Allah.. contohnya..bnyak2 doa agar virus zina plus virus cinta exe nih xde pluang nak intai siket pum dalam hati kita.. bnyakkan buat amalan sunat..an?an?

Kalo ana...in sya'Allah xnak kapel..*nak trus nikah..hahaha~
(bila tahap kegatalan naik.aiwaahh!)http://matcuoi.com
Juz kidding...*malu2..theheee~~

Ha! Ha! lagi satu...pandangan mata......... Bila mata bertentang mateeeeeee...ohooooohoooiii!
http://matcuoi.com

Ni lagi satu masalah..masalah mata yang terlalu sukar untuk ditundukkan melainkan letak berlian tengah2 jalan yang kita lalu..konpem tunduk aje duk kutip..da x tengok kiri tengok kanan melintas dah.. Wanita & lelaki mestilah sentiasa menjaga pandangan..huhu!~ Pandangan mata umpama panahan syaitan.. Dari mata turun ke hati..akhirnya cinta berputik..uhuks!uhuks! sadiss...(ade kaitan?wuwuwu~)



uhu...bagos kan 2 makhluk Allah kat atas tu..saling mendoakan..agar xberkurang iman di hati dek nafsu cinta tuh.. suka3..http://matcuoi.com

Dalam dunia bekerjaya, pergaulan antara lelaki & perempuan berlaku. Jadi, kalo kita b'cakap ngan orang bukan muhrim, pandanglah pada tlinga..Elakkan memandang terus ke dalam anak mata. One more thing aaaa! gunakan nada biasa..bukan merayu @ mendayu..
Hehe..miss purple!miss purple! kalo orang tu pakai tdung xnmpak tlinga nak pandang mane? adess...jangan tnya soklan camni..ana jual kamu sume kat pasar siti khadijah kang... lelong..lelong..
uhuks! pandangla tmpat laen..dahi ke..err..boleh? sekeliling?arhh....pandai2la ek?haha~


Jadikan..
uhibbuka fillah..
uhibbuki fillah..
uhibbukum fillah..
In sya'Allah..kasih kan berpanjangan..an?an?

p/s: kalo ana ade tersalah cakap ke pape ke..ana mintak maaf erk? erm..ni sume lebih kpd mengingatkan diri ana sendiri aje.. huhu~ tolong perbetulkan ana jika ada info2 salah yg ana bg..jangan ikot tauu... :D

Ok,stakat ni aje ek? da bnyak da rasa ana tulis nih..hihi~ Moga bermanfaat..
Nanti ana sambung lagi dengan episod yang ketiga oke!
Salam ukwahfillah!
membangun bersama Islam..Wassalam..
Wallahu'alam...
http://matcuoi.com(abaaikan kartun yang kena sawan nih...wee~)




~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

6 comments:

Qurratul 'Ain said...

assalamualaikum...entry yang menarik dan bnyk pengisian yg bermanfaat...syukran ukhti..:)

ana_liyana said...

wa alaikumussalam..alhamdulillah.. afwan2..syukran juga sbb enti sudi singgah sini & baca entri ni.. :)
ukhwahfillah! :D

manna_salwa said...

salam,
terima kasih ats perkongsiannya ye sis..
(^_^)

ana_liyana said...

wa alaikumussalam...sama2 sist..trimas juga sudi baca.. :)

Hafriz el-Muhammady said...

mantop!

mgkin ini yg d jelaskn sbg hikmah dlm dakwah... ^_^

ana_liyana said...

err..yke?huhu~ syukran ya akhi.. :)alhamdulillah..
syukran sudi singgah, baca n komen blog nih.. komen anda sgt dhargai.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Cutest Blog ^^,


Copyright© All Rights Reserved halaqahcinta-muslimah.blogspot.com