~أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله~

Thursday, December 30, 2010

~AZAB bagi WANITA~

Assalamualaikum w.b.t...

Gud evening sume! hehehe..

good-evening-desi-glitters-21

Hari ni ade tajuk best nak share kat blog MiSs PurPLe nih..huhu~

Ana dapat dari emel ana..pum dah lama, tp baru terfikir sekarang je nak post sini..

Jom..sama-sama baca..moga ada antara kita terbuka hati ke..insaf ke..huhu~ seperti biasa, ana turut mengingatkan diri ana yang selalu alpa dalam melayari bahtera kehidupan sebagai seorang muslimah ni.. k, tanak cakap banyak lagi..tengok kat bawah tuu..



Azab Bagi Wanita (tlg ingatkan kpd semua kaum perempuan yg kamu kenal!)

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat Renungan khususnya
untuk para wanita dan diri sendiri.....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah
menangis manakala ia datang bersama Fatimah . Lalu keduanya bertanya
mengapa Rasul menangis.

Beliau menjawab, "Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat
perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan.
Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena,
menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.
"Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang
dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantang kedua kakinya dengan terikat
tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kala jengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya
dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam,
memakan tali perutnya sendiri.

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta,
dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar
dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan
kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu
kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang
rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar
dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api
neraka,"kata Nabi.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung
rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup
rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah isteri yang 'mengotori' tempat
tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak
taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan
perempuan yang tidak mahu mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk
lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka
karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain
bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan
muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya
diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa solat tapi
tidak mengamalkannya dan tidak mahu mandi junub.

* Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar
ialah tukang umpat dan pendusta.. Perempuan yang menyerupai anjing
ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu,
Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.







Insya'Allah..dengan adanya emel peringatan sebegini, ramai muslimin & muslimah boleh saling mengingatkan azab buat wanita sebagaimana tulisan di atas sementara masih hidup ni kan..kita bukan makin muda..huhu~ Malah,xkira tua ke muda ke..ajal tetap menjemput bila tiba masanya..

Manusia mudah lupa..itulah hakikatnya! Jadi, tolong sebar2kan ya.. semoga kita sama2 dapat manfaat darinya.. Ameen!



Ok, lama lagi nak balik umah ni..xpe2..xde kaitan ngan entri kat atas..ngeee~
Membangun bersama Islam.. Wassalam..




~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Tuesday, December 28, 2010

~Bila Dia Berbisik~

Assalamualaikum w.b.t...

Pekabo sume? hehe~ Ana nak post lagi..wee~ Yela..xde mende duk tunggu orang je nih..sambil tunggu sambil ngepost..ngeh3

Sedang duk bace emel tadi..ana ade t'baca satu emel dari seorang sahabat ana (my lovely bestfriend insya'Allah dunia akhirat..ameen!) Dia ade anto mesej sal syaitan laknatullah la ni..
Hurm..sangat menarik..sebenarnya dah lama dia anta ni,tapi ana xpostkan aje..huhu~ ye la skang nak post la ni..wee~

Pernah xterkadang kita berasa ade sumthin dalam diri ni rasa nak wat baik aje...
Pastu, ade sumthin pulak yang menyekat kita..menyuruh kita melengah-lengahkan kebaikan tuh..
Hurm..ana pernah dengar orang kata (orang mana da lupa da...kui3) yg menyuruh ke arah kebaikan tu malaikat.. Yang menyuruh ke arah kejahatan pulak..syaitan..huhu~
Sebab tu bila kita rasa nak wat kebaikan..teruskan & segerakan..kalau x, mesti ade punyela yang sebuk2 nak menyampuk tu la..ni la.. dalam diri kita,kan? ( sekaligus mengingatkan diri sendiri nih..uhuks!)

K,jom baca emel tuh! ;)

BILA DIA BERBISIK!

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu .....
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie!.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah..
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah... ..
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa! .....

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat..
Syaitan - Ahhh..awal lagi!mmm.. suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. .....
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii!!

Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh!! ...

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah!!

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. ...... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu .....
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh!

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee..
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....


Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :

1. Anda - Patutke aku biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox aku.
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (Forward E-mail ini)
3. Syaitan - Tak payahlah sebuk2


OK readers.. ana kena g dah ni..nak balik umah..hehe~ 3 minutes left utk abess waktu kerja..wee~ Moga bermanfaat! Jangan ikut kata2 syaitan tau..iiinngggaattt!!! ( pesan kat diri sendiri gak! huhukhuks!)

Membangun bersama Islam...Wassalam!

p/s: cantik x signature baru? Ahaksss! papai..! SALaM.. :)


~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Monday, December 27, 2010

~Rokok VS NiQuitin~


Assalamualaikum w.b.t...Selamat pagi dunia!! wee~

Hurm..ae ni keje jugak..( Eh..apsal ni! Xde kaitan ngan tajuk kat atas..uhuks! )

Ok everybody..today we want to talk about..ROKOK VS NIQUITIN! Mana yang lebih mempercepatkan mati? Uish..ape ana merepek ni..bukan tu yang nak kita bincangkan!( Mulut yg agak celupar..kui3! Sekeh kang!(Bak kata taniameow..wee~)..)

Papepum..macam biasa, jom analisa satu-persatu..(ceewaah! Analisa la sangat..!)

Pendapat ana :~

~tentang rokok!

#Uish..xbaek utk kesihatan tu.. Wat sesak nafas aje bila bau asapnya yang sangat BUSUK tu menerjah ke hidung..ana memang lemas bila bau asap rokok nih..huhu~ (Maaf ya para perokok..tp ni realiti..uhuks!)

#Lagi..rokok jugak bleh menyebabkan 1 family yg sihat menjadi xbrapa nak sihat..Contohnya : Bila ayah merokok...anak ikut sama merokok...ibu menghidu asap rokok dari 2 perokok yang disayangi tuh..tambah2 kalo ibu tu ibu mengandung ( tak kisah la kalo ibu tu yang hisap rokok @ hidu asap rokok )..sian kat anak dalam kandungan tu yang berisiko lahir xcukup bulan, rendah berat badan & mati dalam kandungan..)Fuh.. !konklusinya,1 family tersebut berpeluang dapat pakej sakit jantung, strok & 10 jenis kanser spt kanser paru2, mulut, esofagus, tekak, pankreas, pundi kencing, buah pinggang, serviks, kolon & perut...
Pehal la makhluk Allah ni...(yang kat atas 2...) ikut sama mrokok..ni mesti terpengaruh ngan anasir2 xbaik dr manusia niihh..huhu~ Jangan hisap rokok wahai...erm ape yep? Lu pikir la sndiri! wee~

~tentang NiQuitin!

#Haa...sape tahu pasal NiQuitin ni boleh la kongsi2 di sini..yerk? Tapi berdasarkan pengobserven ana & pengalaman kawan2..NiQuitin ni OK gak..! Berkesan ke? Cubalah para perokok..mungkin boleh mengubah cara hidup anda..huhu~ Sayangi orang tersayang..sian la kat orang2 sekeliling anda..uhuks! uhukss!!

#Ana pum tengah cuba NiQuitin gak skarang ni.. Eh..pe plak ana..hurm..bukanla.. I'm not a smoker..huhu~ Ana beli untuk abah.. Sian tengok abah, cuba nak berhenti merokok.. hurm..susahnya berhenti merokok ni..SUSAH bila dah ketagih..Jadi,untuk yang blom mrokok..jangan cuba2 nak mrokok tauuuu! Tolong doakan abah cepat berhenti merokok bleh? Trimas doanya.. Moga Allah makbulkan..ameen3! Kawan ana ckp,,perokok xleh berhenti serta-merta..takut kena strok..betul ke? Entah..xde jawapannya..

#Kat mana boleh beli?? Ana beli kat farmasi Pasir Puteh..Alhamdulillah..ada pum.. Xsia2 g reunion kat KFC Pasir Puteh ngan kawan2..Dapat jugak NiQuitin ni.. Nak tahu x perbualan ana ngan kakak kat farmasi tu? Jom baca sama2...tututttuuttt...
Ana : Assalamualaikum kak..nak tanya ni quitin hop duk ngepeng (iklan) dlm TV tu ade dop?

Kak Farmasi : Oh...ade2..adik nak hop 2mg ke 4mg?
Adess maneela ana tahu beza 2mg & 4mg tuh..berat?hehe,.. alahai..xpe2 jom sambung..wee~

Ana : Hah? Urm..bezanya pe tu kak?

Kak Farmasi : Erm bezanya..yang 2mg tu utk yang tidak kuat sangat merokok.. Yang 4mg plak utk yang sangat kuat merokok..

Ana : Habis abah saya tu camne erk? ( Ada ke patot tanya akak tu sal abah ana..kui3..betulla nak kena sekeh budak sorang ni...)

Kak Farmasi : Abah adik kuat isap rokok ke camne?

Soalan ana dibalas dengan soalan..hehe~

Ana : Erm..xtahula.. Tapi slalunya brape batang rokok yang dihisap oleh perokok yang sangat kuat merokok?

Kak Farmasi : (Jawab dengan selambanya..) Sekotak..

Ana : Hah??? Sekotak?? Urm rasanya abah saya xsampai sekotak kot.. (dengan nada yang agak konpius..kui3) Erm,,xpo la kak..bagi saya yang 2mg..brape harga?

Kak Farmasi : Kalu yang 2mg, RM1.20...yang 4mg,RM1.80.. (kata akak tu sambil tunjukkan 2 kotak niquitin tu..)

Waaaahhhh!!! Murahnya! Murahnya! Sekotak hanya RM1.20 & RM1.80!

Ana : Ow...saya nak beli la kalo camtu.. (sambil tsenyum ayu..kahkahkah! alaa..gurau ajee..wee~)

Kak Farmasi : Ok...adik nak brape biji tablet?

Biji2 ape lak ni..Alamak..rupa2nya 1 biji tablet 2mg tu, RM1.20....
Waaaahhhh!!! Xmurahnya! Xmurahnya! Mahal 2...

Ana : ow.. (cuba mengontrol diri..uhuhuhukss!) bg saya sepapan tu..(6 biji tablet...cukup ke utk abah?huhu~ ) Camne cara makannya tu?

Kak Farmasi : Bila rasa nak hisap rokok..cuba hisap tablet.. NiQuitin ni macam rokok jugak..tapi tanpa tar..

Ana mengangguk-angguk burung belatuk..uhuks! Xpe..DEMI ABAH TERSAYANG!hikhikhik...

Pastu keluar dari farmasi tuh.. Huh! Lega! Tercapai jugak hasrat nak beli NiQuitin ni..wlaupun harganya agak2 cantik bagi budak cam ana nih....keh3..

Then..ana dah bagi dah kat abah..nak tunggu kesannya la ni..hehe.. Tapi hukum merokok dalam ISLAM plak ape yaa?? Hukumnya HARAM..Nak tahu lebih lanjut?? Cari sendiri dlm tenet ni banyak...hikhikhik.. CORRECT ME IF I'M WRONG DLM MENYEBARKAN INFO2 DI ATAS~ Sebarang teguran MEMBINA amat DIHARGAI.. Terima kasih! Xie xie! hehe..

Ok semua..ana nak kena undur diri dah ni..weee~ Sehingga ketemu lagi...Moga apa yang disampaikan bermanfaat..Salam ukhuwwah fillah.. Membangun bersama ISLAM..Wassalam..
~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Sunday, December 26, 2010

~Ada apa dengan CROCS??~

Assalamualaikum w.b.t..... Salam wat kali kedua utk ae ni readers..(kalau ade la..hehe) Tadi,masa jalan2 (mean: melawat blog2 orang..ngeh3...)...ana ade terbaca sal satu article...huish.. article apa ya? Hurm..ni pasal agenda Yahudi laknatullah la ni.. Eh3...lupa nak gtaw..CROCS tu jenama kasut..yang macam kat bawah ni..tuttuttuttt..
Cantik2 kan kasutnya?hehe..harganya pun cantik..(yeke?? huu~) Ahh...berbalik kpd tajuk asal...ADA APA DENGAN CROCS ni? huish..saspen aje.. Ya..ya..nak jelaskan la ni..K,sebelum tu, cuba perhatikan logo CROCS ni..
Ya...xde pape pum..kan? K,cuba terbalikkan..
Apa yang anda nampak sekarang?? X lagi? huh! jom explore lebih dekat lg..
Dah nampak da?? kalu xnmpak lagi..sure kena g jumpe Dr mata wat rawatan..hehe (JUz kIdDinG..doN'T mAd!...) Hurm yang pasti..bukti terpampang depan mata.. Logonya seakan2 menghina & merendahkan martabat Islam,kan? Ana pum xtahu sejauh mana kebenaran cite2 ni sumee..tp sanggupke kita pakai kasut yang de logo camni..? Mujur la ana pakai kasut biase aje a.k.a selipar jepun...wee~ Tapi, niat keluarkan post ni bukan utk menjatuhkan bisnes kasut CROCS..Maaf dipinta kpd syarikat crocs jika ana salah.. Mungkin ianya hanya kebetulan..tapi...kalau betul?? camna ttuuu?????? Kita jugak yang merana..derita jiwa..uhuks!! So, bagi yang SUDAH memiliki kasut crocs ni..mungkin boleh pakai..tapi kikislah logo crocs tu... huhu~ Bagi yang X BELI lagi..terpulang kpd anda utk menilai..memerhati...mengobserve (punah bahasa..huhu~)...menganalisis & etc..k? pilihan di tangan anda..tepuk dada,tanya iman... Ana hanya hamba Allah yang lemah..sekadar ingin melakukan yang terbaik & x mau imej Islam tercemar dengan penghinaan sebegitu... Hurm..stakat ni dulu ek? Nak g jalan2 (mean: cam biase larr..) lagi..mane la tahu jumpa info2 menarik lagi ke..huhu~ K,ukhuwwah fillah..membangun bersama ISLAM... Wassalam.. :)
~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

~Hari Keempat kerja~

Assalamualaikum w.b.t.... Huh! X sangka ni da masuk ae keempat ana keje.. Pagi ni...orang x ramai sangat.. yang datang baya2 ana aje..huhu.. Semalam keje memang betul2 meletihkan otak.. Ade akak yang datang nak print..banyak betul..mujur ana ada bawa kalkulator.. kalau x...jenuh la duk mengira..mesti xhabis punya.. Ana guna kalkulator yang ana guna kat sekolah tuu...mujur ada..uhuks!uhuks!
Urm..tadi de 2 orang budak laki dtg.. Diorang guna pc.. Pastu masa nak bayar 2,si abangnya xcukup duit.. 20 sen aje lagi..huhu pastu si adiknya minta halal je la... Ana?? tidak terkata apa2..sebab konpius.. Patut ke halalkan aje & ganti duit ana 20 sen tu..atau tunggu diorang datang bayar balik.. Adess..masalah senang camni pun nak post..tp...senang pun..ana tunggu aje la diorang tu, kalau datang..datang... kalau xdatang...terpulang kpd hati ana je la,kan? huhuks! no comment la.. Konpius! Konpius!
Kalau halalkan macam adiknya cakap tu, ana takut diorang wat lagi..camne 2? haa... mau bankrap cc boss ana ni kalau ramai yang camtu.. Kalau suruh diorang bayar gak walaupun 20 sen aje lagi.. kena panggilan kakakkakakakkkk kedekut..berkira....keh3..< entah takut kena panggil camtu @ takut kat padang mahsyar nanti.. mestilah yang kedua tu..adesss> Lantak la..kan?hukhuks! I'm doing my job.. wee~ Adakah ana termasuk dalam kalangan makhluk yang x brani berkata tidak...??? Rasanya yaa.... Maybe that's my negative attitude... :( Huhu...k, stakat ni aje..len kali ana post lagi..k? nak tunggu budak 2 rang tu datang atau x...ngeee~ Ukhuwwah fillah...wassalam! :)
~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Saturday, December 25, 2010

First day kerja~huhu~

Assalamualaikum w.b.t... Salam sejahtera sumee...huhu skang ana da keje tau.. First day keje,rase down sgt2... ye la..kalut semacam jaaa.. Adess..malu pum ade. Mujur ade yg nak tunjuk ajar,ok la sket.. Orang ramai gak..huish...malu betul la..tp ni aje keje yg x meletihkan...ngeh3 Macam2 ragam ada... Budak2 dgn cara bebudaknya.. Remaja tlajak dgn cara diorang.. hehe...Budak2 pum ade,pe lagi kejenya lau bukan maen game..hihi.. Bila time's out,budak2 pum kate..."kak,tambah 50 sen lg" hehehe.. Ana pum ape lg..tmbah masa la kat bebudak tuu..
Lagi,lau remaja plak..banyak yg b'facebook..haha.. ada yang datang cc nak print tu,nak print ni.. lau dlu ana jahil jugak sal benda2 ni sume, Alhamdulillah skang da x blur da...haha.. First day keje kat cc gak,ana x pasti sama ada ana bg balance cukup ke x kat ade sorang kakak tu..huhu camne tu erk?kesilapan yang sangat2 disesali..tp nak wat camne, ana b'debar giler mase tu,tangan pum t'ketar2..kalut pum datang..ni yang xbest ni..hukhuk.. Rasa cam nak hempuk je komputer kat depan cam yang Donald Duck ngah buat skang..uhuks!uhuks!
Sekarang...baru ana tahu camne perasaan masa mula2 kerja bagi orang2 yang mudah sangat kalut cam ana.. Satu perasaan yang x best..tp... ALAH BISA TEGAL BIASA..! hehe...ae ni,ari ketiga ana keje..n.Alhamdulillah..rasa sangat2 beruntung sebab dapat cari pengalaman dulu..mintak2 xjadi kalut dah nanti.. Skang pum..ana tengah keje ni..ngeh3.. tp bleh online la...suka la keje ni..!hehehe... ;) x jadi nak hempuk komputer cam yang Donald nak buat tu..ngee~
i love my job now...sementara tunggu result keluar ni..hee~ K,stakat ni aje la..ukhwah fillah sume...Wassalam :)
~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Cutest Blog ^^,


Copyright© All Rights Reserved halaqahcinta-muslimah.blogspot.com