~أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله~

Saturday, September 4, 2010

Kata-kata hikmat HAMKA

Assalamualaikum w.b.t..

Alhamdulillah hari ni ana nak share tentang kata-kata hikmat Haji Abdul Malik bin Abdul Karim Amrullah yang lebih femes ngan nama HAMKA..
Kata-kata hikmat ni ana dpt kat mane ntah..lupa laman web sebab dah lama dah cari pasal ni..
Apa-apa pun selautan penghargaanlah kpd laman web tu, hehe.. :) Thanks!

#Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.

#Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri.

#Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.

#Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya.

#Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Agama tidak menyuruh,kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa.

#Maksud agama ialah merentangkan jalan, manakala fikiran ialah membanding dan menimbang.

#Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama, iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup (amanah), benar dan jujur.

#Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat.

#Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir,merenungkannya.

#Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan.Hawa nafsu menyuruh mengelamun,berangan-angan,tetapi akal menyuruh menimbang.

#Anak adalah untuk zaman yang akan datang,bukan untuk zaman kita.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.

#Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia.

#Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.

#Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.

#Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan,tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.Memang kalau tiada kesakitan,orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.

#Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya.
~^^~Subhanallah..Alhamdulillah..Laa ilahaillallah..Allahuakbar~^^~

3 comments:

taniameow said...

woah!

tqvm darling!~ :)

ana_liyana said...

wekam! wekam! wekam!
hope u like it ma friend!!! hehe~! :)~

taniameow said...

hee~
i dont like it.
but i love it! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The Cutest Blog ^^,


Copyright© All Rights Reserved halaqahcinta-muslimah.blogspot.com